DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Chow Chow

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Chow Chow Club (www.nederlandsechowchowclub.nl)

Prijs van een pup

Vnaf 1000 euro.

Oorsprong

De Chow Chow vindt zijn oorsprong in China, waar het al zo'n 3000 jaar bekend is. Het werd gehouden als jachthond, waakhond en veehoeder, maar ook als bont- en vleesleverancier, en tenslotte ook als gezelschapshond.

Type

Zeer veelzijdige gebruikshond en gezelschapshond.

Huidig gebruik

De Chow Chow is een gezelschapshond.

Karakter

Zelfstandig en eigenzinnig van aard. De Chow Chow ras is over het algemeen afwijzend of zelfs onverschillig tegenover vreemden, maar hecht zich zeer sterk aan zijn eigen gezin en vaak met name één persoon daarvan. Hoewel hij zelden nog zo gebruikt wordt, is de Chow Chow nog steeds een waakse hond en zijn er ook nog veel exemplaren met jachtpassie. De hond gaat veel zijn eigen gang is is graag buiten, waar hij zich uren zoet kan houden met in onze ogen niets.

Opvoeding

De hond heeft een consequente opvoeding nodig, maar dient zacht aangepakt te worden. Een Chow Chow is snel verveelt, dus een training moet afwisselend en vol verrassingen zitten, en zelfs dan is het meilijk de aandacht van deze dieren lang te boeien. Een harde aanpak is echter totaal zinloos: de Chow Chow zal zich helemaal van u afkeren en contact weigeren.

Algemeen beeld

De Chow Chow is een compact en gedrongen hond die wat leeuwachtig toont en een trotse en waardige uitstraling heeft.

Bouw

De Chow Chow is compact en vierkant, met een dichte kraag waardoor het hoofd één geheel lijkt te zijn met het lichaam.

Vacht en onderhoud

De Chow Chow kent twee vachtvariëteiten: Langharig: overvloedig, dicht, recht en uitstaand. De bovenvacht is van tamelijk grove structuur en de ondervacht is dicht en wollig. Kortharig: kort, overvloedig, dicht en recht, overeindstaand en daardoor plucheachtig.

Staart

In een krul of boog over de rug gedragen.

Kleur

De kleuren van de Chow Chow zijn: zwart, rood, blauw, reekleurig, crème of wit.

Hoogte en gewicht

De Chow Chow reu is 48-56 cm, en de Chow Chow teef 46-51 cm. Gewicht 22-35 kg.

Bijzonderheden

Opvallend aan de Chow Chow is dat hij een blauwe tong heeft in een bij voorkeur geheel donkere bek. Een ander karakteristiek kenmerk is de stand van de achterbenen: deze zijn vrijwel geheel recht en vertonen nauwelijk kromming op de plaats van de hiel en de knie, waardoor dit ras een zeer typische, wat steltachtige manier van lopen heeft. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak