DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Boxer

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NBC) De Nederlandse Boxerclub is opgericht 26 augustus 1904. (www.nederlandseboxerclub.nl)

Oorsprong

De Boxer is verwant aan de vele rassen die zich ontwikkelden uit de Molossian Hound, een oud-Griekse waak-, vecht- en herdershond. Van Griekenland naar Rome en zo verder in Europa. In Duitsland werd deze Molossian Hond, de Bullenbeisser, een zeer moedige dog, ingezet voor de jacht op everzwijn en beer. En tevens tijdens stierengevechten. De Bullenbeisser evolueerde naar twee types van ras, bekend als Danzigers en Brabanters genaamd naar de regio van afkomst. De Brabanters waren de kleinste van de twee; en de Boxer komt uit deze tak van de familiestamboom. Zo rond 1890 is men in Zuid-Duitsland (München) begonnen met een uitgewerkt plan voor het fokken van de Boxer. Het doel daarbij was een hond te fokken die goed kon springen, zeer snel was, een groot uithoudingsvermogen had en zowel moest kunnen verdedigen als aanvallen zoals een Mastiff. In 1895 werd in München de eerste Boxer Club opgericht en in 1904 hielden zij hun eerste tentoonstelling. (Bron: Wikipedia)

Type

Verdediging- en beschermhond.

Huidig gebruik

De Boxer is een huishond en sporthond.

Karakter

De Boxer is aanhankelijk en trouw tegenover zijn baas en zijn gezin. Waakzaam en een dappere verdediger en beschermer. Hij is betrouwbaar in het gezin, maar wantrouwend tegenover vreemden. De Boxer heeft een vrolijk en vriendelijk temperament bij het spel maar een angstaanjagend gemoed als het hem ernst is. Zijn intelligentie en volgzaamheid, zijn tevredenheids en reinheid maken hem tot een fijne gezins- en gezelschapshond. De Boxer zijn karakter is joviaal, niet vals of achterbaks, zelfs tot op hoge leeftijd.

Opvoeding

De Boxer is een doener. Een atleet die veel beweging nodig heeft en lol heeft in het leven. Hij is goed te trainen in allerlei takken van sport. Pakwerk, agility, de Boxer is er voor in. Met een consequente en liefdevolle opvoeding wordt de Boxer een maatje voor het leven.

Algemeen beeld

Het is een gladharige, robuuste hond met een De Boxer is een hond die men het beste kan vergelijken met een sterk gespierde atleet, die een hoge mate van kracht en snelheid in zich verenigt. De bespiering is zeer droog en krachtig ontwikkeld en moet duidelijk waarneembaar zijn. De bewegingen van de Boxer zijn levendig, de gang is vast maar toch elastisch, vrij en ruim in het lopen en de houding is fier en edel. Het meest karakteristieke van de Boxer is de snuit.

Bouw

Kwadratische lichaamsbouw en sterke ledematen.

Vacht en onderhoud

Kort, stevig en glad aanliggend.

Staart

De staart van de Boxer is hoog aangezet, sinds 1 september 2001 wordt de staart niet meer gecoupeerd.

Kleur

De erkende kleuren zijn geel of gestroomd. Geel komt in de meest verschillende schakeringen voor van donker hertenrood tot lichtgeel, de middentinten zijn het mooist (geel - rood). De gestroomde kleur kan gaan van een heel lichte stroming tot een zeer donkere stroming die er bijna zwart uitziet.

Hoogte en gewicht

De Boxer reu behoort een schofthoogte te hebben tussen 57 en 63 cm. Voor de Boxer teef is dit tussen 53 en 59 cm. Het gewicht voor de Boxer reu is 35 tot 39 kg en voor de Boxer teef tussen 28 en 32 kg.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak