Bouvier des Flandres
1 Rasinformatie
Rasvereniging
(NBC) Nederlandse Bouvier Club. Meer dan 1500 leden. (Website: wwww.bouvierclub.nl).
Oorsprong
Het fokken van honden is in het noordwesten van Frankrijk, in België, in Nederland en in het zuidwesten van Engeland al eeuwenlang een zeer gewaardeerde, vaak beoefende activiteit. Vlaanderen lag centraal in de streken waar het fokken van honden sterk gespecialiseerd werd beoefend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de waakhond en veedrijver van Vlaanderen - de Vlaamse Koehond of Bouvier des Flandres- in hoog aanzien stond. Dit ras dat gewoonlijk kortweg 'Bouvier' wordt genoemd was al lang voordat de deskundigen zich met hem gingen bemoeien beroemd om zijn gedrag en karakter. Iedereen was het erover eens dat dat uitstekend was. Maar zijn herkomst was in nevelen gehuld en daarover heerste, evenals over zijn uiterlijk, grote onenigheid. In ieder geval is het zo goed als zeker dat in een recent verleden andere rassen een bijdrage moeten hebben geleverd aan de totstandkoming van de moderne Bouvier. Welke rassen dat zijn geweest, kan ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden vastgesteld. Dat waren de ruwharige herdershonden uit de directe omgeving, met name de Picardische Herdershond en de ruwharige Belgische Herdershond, en de meer mastiffachtinge honden, zoals de Matin Belge. Uit één en ander bleek in ieder geval dat de Bouvier als ras zeer recent meer definitief is geformeerd. Pas in 1922 bereikten de Belgen onderling overeenstemming. De naam voor de huidige Bouvier werd nu officieel Bouvier Belge des Flandres of Vlaamse Koehond. Dit ras werd nu bij de F.C.I. officieel erkend. Pas in 1965 waren de zuiderburen het echt eens en de officiële naam werd nu Bouvier des Flandres of Vlaamse Koehond. (Bron: wwww.bouvierclub.nl).
Type
Kuddedrijver, trekhond, waakhond
Huidig gebruik
De Bouvier fungeert als huishond, veedrijver en bewaker.
Karakter
De strenge selectie die in de loop der eeuwen op de veedrijvers in Vlaanderen is uitgeoefend, hebben de Bouvier voorzien van een ijzeren gezondheid en een energiek temperament. Doordat de Bouvier altijd in nauw verband met de mens optrok en zijn voorouders zeker als bewaker moeten zijn gebruikt, maakt zijn gedrag hem ook uitermate geschikt als waak- en verdedigingshond. Deze taak voert de Bouvier trouwens steeds meer uit. Het karakter van deze honden wordt door de liefhebbers vaak geroemd, waarbij 'moedig'en 'schrander' veel gehoorde opmerkingen zijn. De Bouvier kan trots en fel kijken, maar zich ook onderzoekend en nadenkend gedragen. De Bouvier is sterk geneigd zelf handelend op te treden als hij meent dat zijn baas in gevaar verkeerd. De Bouvier wacht in dat geval niet op een opdracht. Zijn stoere voorkomen en hoge intelligentie maken de Bouvier tot een zeer gewaardeerde waakhond. Het waaks gedrag betekent zeker niet, dat de Bouvier zich op iedere bezoeker werpt. (Bron: wwww.bouvierclub.nl).
Opvoeding
Consequent, maar niet al te hard. De Bouvier is intelligent en pikt relatief snel commando’s op, al leert de hond niet zo snel als bijvoorbeeld een Duitse Herder. Wanneer Bouviers éénmaal iets geleerd hebben, blijven ze dit hun hele leven onthouden.
Algemeen beeld
De Bouvier heeft een gedrongen lichaamsbouw, een korte romp geplant op sterke en goed gespierde ledematen, geven aan zijn optreden een indruk van macht, zonder dat het geheel een gevoel van logheid opwekt.
Bouw
Het lichaam is kort en gedrongen en heeft een krachtig voorkomen. Vierkant. De lichaamslengte van de Bouvier is ongeveer gelijk aan de schofthoogte.
Vacht en onderhoud
Ruwhaar. De dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Het onderhoud bestaat uit het borstelen met een grove borstel.
Staart
De relatief hoog aangezette staart bevindt zich in het verlengde van de ruggegraat.
Kleur
De vacht van de Bouvier is over het algemeen vaal of grijs, meestal gestroomd of zwart gevlamd; ook een zwarte vacht wordt erkend, maar zal geen voorkeur genieten.
Hoogte en gewicht
Schofthoogte van de Bouvier reu is 62-68 cm en het gewicht 35-40 kg. Schofthoogte van de Bouvier teef is 59-65 cm en het gewicht 27-35 kg.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.