Australian Cattle Dog
1 Rasinformatie
Rasvereniging
Australian Cattle Dog & Kelpie Vereniging te Dronten. (www.australiancattledogenkelpie.nl). Opgericht op 14 maart 1994 en toegetreden als lid tot de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland op 27 mei 2000.
Prijs van een pup
De vereniging hanteert een adviesprijs van 800 euro.
Oorsprong
De Australian Cattle Dog heeft zijn roots in Australië en is ontstaan uit de Collie, Dalmatiër, dingo en Kelpie. In Australië hielden de meeste kolonisten zich rond 1800 bezig met de veehouderij. De landgoederen en weidegronden waren echter enorm uitgebreid, met als gevolg dat het vee makkelijk verwilderde en daardoor snel op hol sloeg. De herdershonden en veedrijvers die gebruikt werden waren honden die meegebracht waren vanuit Engeland. Het waren veelal drukke honden die snel blaften en gewend waren aan vrij korte afstanden in een Engels klimaat. Blaffen is met rustig vee op relatief kleine weidegronden een prima eigenschap, maar op de uitgestrekte vlaktes had het tot gevolg dat het toch al vee op hol sloeg. De honden hadden bovendien moeite met de warmte en de enorme afstanden die naar de veemarkten moesten worden afgelegd. Men besloot zelf te proberen een passende hond te ontwikkelen. Na diverse pogingen die geen van alle succesvol waren werden op verschillende plaatsen kruisingen gefokt van dingo's en blue merle Schotse Collies. Het resultaat was een goede werkhond die stil werkte. Dit type hond werd snel populair. Vervolgens besloot men deze honden te kruisen met een Dalmatiër, om zo de vertrouwdheid met paarden te vergroten. Deze kruising veranderde de kleur van de honden. Ze werden nu wit geboren en kregen hun rode of blauwe kleur, in de vorm van een zeer fijne ticking, zo rond de leeftijd van 3 weken. Vervolgens werd er ook bloed van de Kelpie ingebracht om de werkcapaciteit, die enigszins vermindert leek te zijn door de kruising met de Dalmatiër, weer op te vijzelen. Het resultaat is de pure werkhond zoals we die tegenwoordig nog kennen.
Type
De Australian Cattle Dog is gefokt als veedrijver, waarbij de nadruk lag op het "stille werken".
Huidig gebruik
Werkhond, huishond.
Karakter
De Australian Cattledog is alert en schrander en heeft een aangeboren neiging tot beschermen van have en goed van de eigenaar. Van nature is de ACD afstandelijk.
Opvoeding
De Australian Cattle Dog is een slimme en een tikkeltje eigenzinnige hond die leiding nodig heeft en wil werken voor de baas. De Australian Cattle Dog is uiterst zelfverzekerd en heeft dus een duidelijke aanpak nodig. Een taak in de vorm van training of werk is zeer aan te raden.
Algemeen beeld
De algemene verschijning van de Australian Cattle Dog is die van een sterke compacte, symmetrisch gebouwde werkhond. De hond mag zich niet grof of zwak tonen. Het hoofd vertoont in vorm nog immer gelijkenis met dat van een dingo, met een brede, licht gewelfde schedel, een diepe stop en staande oren.
Bouw
De Australian Cattle Dog is stevig en compact gebouwd. Gespierd en met een diepe borst.
Vacht en onderhoud
De vacht is vlak, het is een dubbele vacht met een korte, dichte ondervacht. De weerbestendige bovenvacht is dicht aanliggend, hard, recht en vlak.
Staart
De staart van de Australian Cattle Dog is vrij laag aangezet in een vloeiende lijn met het bekken en reikt ongeveer tot de sprong. In rust hangt de staart licht gebogen. De staart moet dik behaard zijn.
Kleur
De Australian Cattle Dog is blauw gespikkeld, al dan niet met zwarte of tanaftekening, roodgespikkeld, al dan niet met rode of tanaftekening.
Hoogte en gewicht
Het gewicht van de Australian Cattle Dog bedraagt tussen de 16 en 21 kilo. De verlangde schofthoogte bedraagt voor reuen tussen de 46 en 51 centimeter en voor de teven tussen de 43 en 48 centimeter.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.