Amerikaanse Bulldog
1 Rasinformatie
Rasvereniging
Geen rasvereniging in Nederland.
Prijs van een pup
De pupprijs van de Amerikaanse Bulldog ligt meestal boven de 1000 euro.
Oorsprong
In de 18e eeuw werd de Engelse Bulldog in de VS geïmporteerd, hieruit werd de Amerikaanse Bulldog gefokt. De Amerikaanse Bulldog werd onder meer gebruikt om het vee te drijven. Na de Tweede Wereldoorlog dreigde de Amerikaanse Bulldog uit te sterven. Er zijn twee soorten Het Scott-type dat lichter in gewicht en atletischer is gebouwd. Het Bullie-, Johnson-type heeft minder uithoudingsvermogen en is langer.
Type
Veedrijver
Huidig gebruik
De Amerikaanse Bulldog fungeert als huishond.
Karakter
De Amerikaanse Bulldog is zeer gehecht aan zijn baasje en zijn gezin. Naar vreemden toe is hij vriendelijk. Met kinderen kan hij goed overweg.
Opvoeding
Socialisatie en training is zeer belangrijk om een stabiele hond te krijgen. Veel beweging is wat de Amerikaanse Bulldog nodig heeft. Hij neemt geen genoegen met drie keer daags een blokje om.
Daphne en Edwin Kroon ©
Algemeen beeld
De Amerikaanse Bulldog is sterk, atletisch en een middelgrote hond met sterke kaken.
Bouw
De Amerikaanse Bulldog is gespierd, grof en breed. Borst: diep, breed met goed gewelfde ribben. Rug: niet te lang, heel sterk. Buik: licht ingehouden. Schouders: breed, gespierd.
Vacht en onderhoud
Alle kleuren van de vacht zijn toegestaan. Met uitzondering van effen zwart/effen blauw/zwart - bruin - wit. Af en toe de vacht borstelen is voldoende om de dode en losse haren te verwijderen.
Staart
Lang genoeg om de hakken te bereiken. Aanzet: dik en loopt iets dunner uit naar de punt. Eindigt in een halve cirkel. Soms (bij bijvoorbeeld opwinding) wordt de staart boven de rug gedragen.
Kleur
Voorkeur: minimaal 50 procent wit met grote vlekken. Kleuren van de vlekken: gestroomd, bruin.
Hoogte en gewicht
Schofthoogte van de Amerikaanse Bulldog reu is reu 55-70 cm en de Amerikaanse Bulldog teef 50-65 cm. Gewicht: 30-58 kg.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.