DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Airdaile Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(A.T.C.N) Airedale Terrier Club Nederland. (Website: www.airedaleterreirclub.nl) En de nieuwe stichting: Airedale Terriër Verbond Nederland, die werd opgericht in 2006. Inmiddels zijn er 140 leden. Info via: www.atvn.nl

Prijs van een pup

De Airedale Terriër kost 850 euro.

Oorsprong

Zijn historie is betrekkelijk kort te noemen. De Airedale Terriër ontstond in het midden van de 19e eeuw. Hij vindt zijn oorsprong in het Engelse graafschap Yorkshire en voornamelijk in het dal van de Aire, een riviertje dat zich door Yorkshire slingert. De Airedale Terriër dankt zijn naam aan deze streek, maar ook verrichtte hij zijn werk aan de oevers van de Aire waar hij werd ingezet op de jacht naar otters, marters, bunzings en ander schadelijk wild. Hiervoor had men een hond nodig die dapper, sterk en slim was en het werk voor een groot deel onder de grond kon doen om zo het wild op te jagen. Het waren vooral de jagers en fokkers in Bradford, Bingley, Otley en Shipley die een groot aandeel hebben gehad in het ontstaan van de Airedale Terriër. Verondersteld wordt dat zij verschillende rassen hebben gebruikt en het is aannemelijk dat de Otterhound, de Harriër, de Bullterriër en andere terriërrassen een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Airedale-ras. Hij werd destijds de ‘Waterside- of Working Terrier genoemd. Zo rond 1880 ontstond na voorafgaand geharrewar de naam Airedale Terrier. Door onderling fokken en steeds weer betere raspunten op te stellen is de Airedale uitgegroeid tot het huidige product dat op een hoog peil staat qua schoonheid, vorm en type. De Koning der Terriërs wordt hij door zijn liefhebbers genoemd. Hij is vergeleken met de andere terriërs groot, statig en waardig. (Bron: Website: www.airedaleterreirclub.nl)

Type

Jachthond, herderswerk en waakhond.

Huidig gebruik

De Airedale Terriër is een familiehond, waakhond en diensthond.

Karakter

De Airedale Terriër heeft een prettig karakter en past zich gemakkelijk aan omstandigheden en omgeving aan. Hoewel hij terriër is, kwiek en vurig en een tegenstander zelden uit de weg gaat, is hij toch de meest beheerste van alle terriërs. De Airedale Terriër is van nature vrolijk, altijd in voor een spelletje, gezellig en aanhankelijk. Een Airedale Terriër is veel aan te leren. De goede Airedale is scherp van uitdrukking, snel van beweging en in gespannen verwachting bij elke beweging. Hij heeft een rustig gedrag in huiselijke kring en hij kan het goed vinden met kinderen.

Opvoeding

Een goede opvoeding is een noodzaak wil men voor de volle honderd procent genieten van de ware aard van de Airedale Terriër. Op zeer prille leeftijd als pup moet hiermee worden begonnen. Een puppycursus of een cursus gedrag en gehoorzaamheid zullen z'n vruchten afwerpen en de Airedale zal als een gehoorzame, welopgevoede en gesocialiseerde vriend door het leven gaan.

Algemeen beeld

De Airedale Terriër moet een harmonisch gebouwde hond zijn. Bij het lopen moeten de benen recht vooruit bewogen worden.

Bouw

Rug kort, sterk, recht en vlak. Gespierde lendenen. Ribben goed ontwikkeld. Diepe borst, maar niet breed.

Vacht en onderhoud

Hard, dicht en draadachtig en niet zo lang dat het er haveloos uitziet. De vacht moet glad en gesloten zijn en lichaam en benen bedekken. De bovenvacht is hard, draadachtig en stug, de ondervacht is korter en zachter. De vacht niet scheren maar laten plukken c.q. trimmen, eens per ongeveer vijf maanden.

Staart

De staart van de Airedale Terriër is hoog aangezet en wordt vrolijk gedragen.

Kleur

Het zadelpatroon (rug, croupe, ribben en lendenpartij), nek en bovenzijde van de staart zijn zwart of grijs. Alle andere gedeelten zijn tan-kleurig. Enige witte haren tussen de voorbenen zijn toegestaan.

Hoogte en gewicht

Een Airedale Terriër reu is 58-61 cm hoog en een Airedale Terriër teef is 56-59 cm hoog. Het gewicht van de Airedale Terriër is 20 kg (lichte teef) tot 30 kg (zware reu). 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

 

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak