Affenpinscher
1 Rasinformatie
Rasvereniging
V.F.L.D.)In Nederland worden de belangen van het ras Affenpinscher behartigd door de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Gladharige Dwergpinschers en aanverwante rassen.
Prijs van een pup
Er is geen vastgesteld verenigingstarief. De prijzen van de Affenpinscher lopen ver uiteen bij de verschillende fokkers.
Oorsprong
Toen Duitse boeren in de 17e eeuw enorme last kregen van ratten op hun erf en in hun stallen, moest een nauwelijks 4 kg wegend hondje uitkomst brengen. De Affenpinscher is een van de oudste dwergrassen en een fijne gezelschapshond. De rasnaam betekent 'apenpinscher'. Hij is zo genoemd om zijn warrelige wenkbrauwen en donkere ogen. Afgezien van zijn opvallende hoofd heeft hij een harde, ruige vacht. Er zijn een paar andere dwergrassen waarop hij invloed heeft gehad, zoals het Brussels Smoushondje (Griffon Bruxellois) en de Dwergschnauzer. In het Duitse Stamboek werd in de laatste decennia van de negentiende eeuw onder de naam Affenpinscher een samenvatting gegeven van de kort-, de lang- en de ruwharige dwergpinscher. Pas in 1896 werd het ras opgedeeld in Affenpinschers en kortharige dwergpinschers. (Bron: VFLD)
Type
Verdelger van ongedierte, waakhond.
Huidig gebruik
De Affenpinscher fungeert als gezelschaphond en waker.
Karakter
De Affenpinscher is levendig, vrolijk, vriendelijk, waaks, onverschrokken, aanhankelijk en pienter.
Opvoeding
De Affenpinscher leert redelijk snel commando's. Blijf altijd consequent en duidelijk, en wissel de oefeningen wat af.
Algemeen beeld
De Affenpinscher is een kleine, goed behaarde ruwharige hond met een aapachtige gezichtsuitdrukking.
Bouw
Compact lichaam, evenwichtig gangwerk.
Vacht en onderhoud
De dekharen van de Affenpinscher zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een donkere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt. Dagelijks borstelen met een grove borstel is aan te raden.
Staart
De staart van de Affenpinscher is middelmatig lang, hoog aangezet en opwaarts gedragen.
Kleur
De Affenpinscher is zuiver zwart, zwart met bruine of grijze aftekeningen is toegestaan.
Hoogte en gewicht
De Affenpinscher is mag niet groter zijn dan 27 cm. Gewicht 5 tot 8 kg.
Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.