Jeuk en krabben bij de hond
Wat zie ik aan honden en katten met jeuk?
Honden en katten met jeuk bijten, krabben of likken zichzelf overmatig. Jeuk kan voorkomen over het gehele lichaam maar ook op specifieke plaatsen zoals op de buik,aan de oren, tussen de tenen, onder de staart of bij de staartbasis.
Waardoor kan jeuk bij de hond en de kat worden veroorzaakt?
Helaas wordt jeuk niet alleen veroorzaakt door vlooien, maar zijn er vele oorzaken voor jeuk bij honden en katten. Ons advies is dan ook om uw viervoeter met jeuk altijd door een dierenarts te laten onderzoeken. Sommige huidaandoeningen bij huisdieren kunnen een zoönose zijn; dit houdt in dat u ook besmet kan worden met de huidziekte die uw huisdier heeft. Een tijdige diagnose kan dit voorkomen.
Oorzaken voor jeuk bij honden en katten;
- Bacteriële ontsteking van de huid
- Schimmelinfectie van de huid (Trichophyton mentagrophytes of Microsporum canis)
- Gistinfectie met Malassezia
- Parasieten zoals vlooien, mijten en luizen
- Huidplooi huidontsteking
- Allergieen zoals voedsel-, vlooien- en contactallergie en atopie
- Immuungemedieerde aandoeningen
- Hormonale aandoeningen zoals de Ziekte van Cushing en een te traag werkende schildklier
- Omgevingsinvloeden zoals contact met irriterende stoffen
- Tumoren / huidkanker
- Bijwerking van medicatie
- Een aantal zeldzame aandoeningen
Zoals u ziet zijn er nogal wat oorzaken voor jeuk. Het achterhalen van de oorzaak (of oorzaken!) is best wel eens een langdurig en frustrerend traject. Waarbij het juist bij huidaandoeningen belangrijk is de instructies van uw dierenarts nauwkeurig te volgen.
Hoe stellen we de oorzaak van jeuk vast?
Tijdens een consult zal de dierenarts in eerste instantie met u de klachten van uw huisdier bespreken en ook vele vragen aan u stellen om een duidelijk beeld te krijgen van de voeding van uw huisdier, de leefomgeving en eventuele veranderingen in de leefomgeving, contact met andere dieren en bijvoorbeeld of uw huisdier uit het buitenland komt.
Vervolgens wordt uw huisdier lichamelijk onderzocht en zal er afhankelijk van de huidproblemen een aanvullend huidonderzoek worden uitgevoerd. Met behulp van bijvoorbeeld een huidafkrabsel kunnen mijten worden aangetoond en behulp van een afdrukpreparaat kunnen cellen onder de microscoop bekeken worden.
Er zal vervolgens met u een passend plan gemaakt worden om de huidproblemen van uw huisdier te behandelen.
Is er altijd wat aan jeuk te doen?
Ja, gelukkig is er eigenlijk altijd wel wat aan te doen. De weg naar een juiste diagnose kan echter wel eens lang en frustrerend zijn. Een goede communicatie en onderlinge verstandhouding met uw dierenarts is daarin van groot belang.