Blaasontsteking bij de hond
Blaasontsteking bij de hond is een probleem dat we veel zien bij de dierenarts. De behandeling van een simpele blaasonsteking is vrij eenvoudig, er zijn echter ook een aantal oorzaken die het probleem erg hardnekkig kunnen maken.
Wat is een blaasontsteking en wat zijn de oorzaken?
Wanneer uw hond vaker dan normaal kleine beetjes plast, dan is de kans groot dat een blaasontsteking de oorzaak is. Een blaasontsteking is feitelijk niets meer dan een geïrriteerde blaaswand. De meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn bacteriële infecties en blaasstenen. Daarnaast kan een blaasontsteking ontstaan door poliepen, een afwijkende anatomie van de blaas en tumoren.
Het zal duidelijk zijn dat antibiotica dus niet altijd dé oplossing is. Er moet eigenlijk naar de achterliggende oorzaak gezocht worden. Honden die mogelijk een blaasontsteking hebben dienen dus altijd eerst door een dierenarts te worden onderzocht.
Wat zijn de verschijnselen van een blaasontsteking?
Het meest in het oog lopende symptoom is het vaker plassen en dan in kleine beetjes. Daarnaast kan worden waargenomen:
- Pijn/ongemak
- Bloed bij de urine
- Troebele urine
- Persen op een lege blaas
Let op: wanneer een reu perst op de urine en er komt niets, bel dan altijd de dierenarts! De kans bestaat dat de urineweg geblokkeerd wordt door blaasstenen die zijn vastgelopen in de urinebuis. Dit zijn levensbedreigende situaties!
Hoe wordt de diagnose "blaasontsteking" gesteld?
De verschijnselen van blaasonsteking zijn vrij duidelijk zodat de waarschijnlijkheidsdiagnose "blaasontsteking" vrij gemakkelijk gesteld kan worden. Het is echter belangrijk om andere zaken uit te sluiten en de achterliggende oorzaak te vinden.
Anamnese
Tijdens het voorgesprek wordt goed nagevraagd naar de wijze van plassen. De wijze van plassen geeft ons veel informatie over de mogelijke oorzaak. Zo dient goed onderscheid te worden gemaakt in moeite met plassen of bijvoorbeeld incontinentie. Daarnaast kan de buik goed worden nagevoeld met speciale aandacht voor de blaas en nieren.
Urineonderzoek
diagnose wordt gesteld m.b.v. een urineonderzoek. Deze urine dient vers te zijn (niet ouder dan 2-4 uur en in de koelkast bewaard). Het urinemonster wordt afgedraaid en het sediment wordt onder de microscoop bekeken. Daar wordt gezocht naar afwijkingen die passen bij de diagnose blaasontsteking (cystitis).
Vervolgonderzoek
Het urineonderzoek alleen is vaak niet voldoende om de exacte oorzaak van de ontsteking te achterhalen. Vaak is een vervolgonderzoek nodig zoals:
- een urinekweek na een blaaspunctie en/of,
- een röntgenfoto en/of,
- een echo.
Bij een blaaspunctie wordt er met behulp van een naald en spuit direct uit de blaas urine afgenomen voor een urinekweek. Een urinekweek stelt vast of er zich bacteriën in de urine bevinden en voor welk antibioticum deze bacteriën gevoelig zijn. Normaal gesproken moet aangeprikte urine vrij zijn van bacteriën.
In ongeveer 20% van de gevallen worden er geen bacteriën gekweekt en zal er verder gezocht moeten worden naar de oorzaak. Dit vervolgonderzoek kan bestaan uit röntgenfoto’s en/of een echo.
Een röntgenfoto kan behulpzaam zijn bij de zoektocht naar bijvoorbeeld een blaassteen. Voor meer gedetailleerde beeldvorming van de blaas is echo de meest aangewezen techniek. Met echo is vooral de blaaswand mooi in beeld te brengen zodat gezocht kan worden naar het voorkomen van onder andere tumoren en poliepen. Bij de meeste honden zijn zowel de röntgenfoto als de echo zonder sedatie uit te voeren.
Kan blaasontsteking wijzen op een ander probleem?
Bij honden die naast bloedplassen ook andere symptomen laten zien zoals koorts, slechte eetlust, sloomheid zal ook naar een eventueel bloedstollingsprobleem gekeken moeten worden. Hiervoor dient bloed te worden afgenomen.
Wat is de behandeling van een blaasontsteking?
De behandeling hangt af van de oorzaak. De meeste bacteriële blaasontstekingen zijn goed te behandelen met antibiotica en pijnstilling. Meestal dienen blaasstenen operatief verwijderd te worden. Sommige blaasstenen zijn met een aangepast dieet op te lossen. Goedaardige poliepen zijn vaak operatief te verwijderen, bij kwaadaardige blaastumoren is dat vaak lastiger.
Wat is de prognose voor een blaasontsteking?
Ook de prognose van een blaasontsteking is afhankelijk van de oorzaak. Gelukkig wordt het overgrote deel van de blaasontstekingen veroorzaakt door bacteriële infecties en blaasstenen en de prognose van een behandeling is daarmee gunstig. Dat geldt ook voor poliepen. Voor kwaadaardige blaastumoren geldt een minder gunstige prognose.