DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Artrose of gewrichtsslijtage bij de hond

Artrose is de meest voorkomende orthopedische aandoening bij de hond. Het kan veel ongemak voor uw hond betekenen. Gelukkig ligt de tijd dat we honden regelmatig moesten laten inslapen vanwege artrose al lang achter ons. Met de huidige middelen kunnen we dieren in verreweg de meeste gevallen goed behandelen en een uitstekende kwaliteit van leven bieden.

Wat is artrose eigenlijk?

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eigenlijk is dat maar gedeeltelijk waar, er vormt zich bij artrose meestal juist extra bot en wel op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht.

Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande ziekte. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, maar eenmaal aanwezig is gaat dat niet meer weg.

artrose hond

Wat zie ik aan een hond met artrose?

Het vervelende voor uw hond is dat artrose voor gewrichtsirritatie kan zorgen. Dit uit zich meestal in startkreupelheid: de hond loopt vooral kreupel als hij/zij net een tijd heeft gelegen. Zeker als de hond voordat hij ging liggen slapen zich meer dan normaal heeft ingespannen kan de kreupelheid ernstig zijn. Over het algemeen is het zo dat, als de hond eenmaal weer een beetje op gang is gekomen, de kreupelheid ook weer afneemt.

Hoe wordt artrose vastgesteld?

De enige manier om er echt zeker van te zijn dat uw hond last heeft van artrose is door middel van rontgenfoto's. Een enkele keer kan dit zonder sedatie maar meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn. Daarom ishet meestal diervriendelijker om dit onder een lichte sedatie te doen. 

heup zonder artrose heup met artrose artrose elleboog
Normale heup Heup met artrose Elleboog met artrose

Wat is de behandeling?

Zoals eerder gezegd, de artrose zelf is niet meer te verhelpen. Maar dat wil niet zeggen dat uw hond de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. We kunnen de symptomen vaak heel goed behandelen. De behandeling berust op een aantal pijlers: 

1. Pijnstillers/ontstekingsremmers

De pijn en stijfheid artrose ontstaan door een a-septische ontsteking van het gewricht (dat betekent dat het gewricht is ontstoken zonder dat er bacteriën bij betrokken zijn, vergelijkbaar met bijv. een voetbalknie). Om die ontsteking te bestrijden worden langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Een vaak gehoorde opmerking is dat het geven van pijnstillers niet goed zou zijn omdat de hond de pijn dan niet meer voelt en dan "meer kapot zou maken" Dit is niet juist, er bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of gewrichtskapsel. 

2. Rust en beweging

Naast ontstekingsremmers is het belangrijk het gewricht en dus de hond rust te geven. Dit betekent 5-6x per dag aangelijnd uitlaten, maximaal 5 minuten per keer. Hoe lang dit moet worden volgehouden is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen (dit kunt u het beste met de dierenarts overleggen). Als de klachten na verloop van tijd verdwenen zijn kan de beweging langzaam worden opgevoerd maar nog steeds aangelijnd en met gebruik van ontstekingsremmers!! De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets en trimmen.  

3. Gewichtsbeperking

Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor bij gewrichtproblemen is. De gewrichten worden jarenlang overbelast waardoor langzaam artrose opgebouwd wordt. Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen. Als u in het verleden al veel vergeefse moeite heeft gedaan om uw hond af te laten vallen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een afvaldieet. 

4. Voeding & Voedingssupplementen

hills jd tegen artroseDe laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Voederfabrikant Hill’s is voorloper op dit gebied en heeft een revolutionair voeder ontwikkeld: Hill's J/D. Met dit voeder zijn spectaculaire verbeteringen in de mobiliteit van uw hond te bewerkstelligen. De gegeven hoeveelheid pijnstillers kunnen worden verlaagd of zelfs achterwege blijven! Hill's J/D bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat genen blokkeert die kraakbeenvernietigende enzymen produceren. Daarnaast controleert het de gewrichtsontsteking waardoor uiteindelijk minder of geen pijnstillers nodig zijn.

fortiflex tegen artroseVoedingssuplementen zoals bijvoorbeeld Fortiflex zorgen ervoor dat uw hond in ieder geval geen tekort aan bouwstoffen voor een gezond gewricht heeft. Het belangrijkste component is chondroitinesulfaat. In onze webshop treft u een uitgebreid assortiment aan voedingssupplementen voor soepele gewrichten.

Het leven van een hond met artrose vergemakkelijken

Als eigenaar van een hond met artrose kunt u het leven van uw hond met artrose vergemakkelijken en de gewrichten ontlasten. Hieronder vind u een aantal tips:

hd dogbed hondenbed hondenmand hond artrose 2Orthopedisch hondenkussen
Een matras gevuld met traagschuim zorgt voor comfortabele ligging in rust en zo voor een ontlasting van de gewrichten. Zorgt u ervoor dat u een kussen kiest dat groot genoeg is. Veel hondenkussens in de markt claimen "orthopedisch" te zijn terwijl ze slechts een dunne laag traagschuim bevatten. De betere orthopedische kussens en bedden bevatten een vulling van 100% traagschuim.

 

dogstep loopplank auto hond 6Loopplank
Met een hondenloopplank is de lastige en belastende sprong in de auto niet meer nodig. Met een paar keer oefenen heeft uw hond snel door hoe dat moet. Let er op dat een loopplank een goede antisliplaag bevat.

 

doggyride novel fietskar hond 1Hondenfietskar
Helaas worden honden met artrose nogal eens meer thuis gelaten. En dat terwijl juist ook een oudere hond van de buitenlucht kan en moet genieten. Met een hondenfietskar kunt u uw hond toch gemakkelijk mee op een fietstochtje.

 

carelift tuig hond hulpmiddel 5Draagtuig
Wanneer uw hond echt oud is en het lopen ondanks de medicatie niet echt soepel meer gaat, dan zou u ervoor kunnen kiezen om een draagtuig aan te schaffen. Hiermee kunt u uw hond af en toe net die extra helpende hand te bieden om in de auto te springen of bijvoorbeel een trap op te lopen.

 

Tot slot

Voer de beweging nooit op als uw hond nog kreupel loopt. Ook als hij/zij tijdens het opvoeren van het bewegingsschema een terugslag krijgt: nooit de beweging verder opvoeren!! Beter is het dan om de beweging weer wat terug te brengen tot de problemen weer verdwenen zijn. Wanneer de klachten tijdens het afbouwen van de ontstekingsremmers terugkomen kan het nodig zijn uw hond op een lage onderhoudsdosering te houden.

Bij twijfel en/of onvoldoende resultaat van de therapie is het raadzaam om met ons te overleggen.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak