DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Voortplanting van de fret

Vrouwtjes

Loopsheid
Vrouwtjes worden voor de eerste keer loops in de eerste lente na hun geboorte. Dat is gemiddeld op 4 tot 10 maanden leeftijd. De natuurlijke paartijd is van maart tot september, maar sommige vrouwtjes worden eerder loops. Waarschijnlijk heeft de hoeveelheid licht ermee te maken, bij een toename treedt de loopsheid eerder op.

Bij een loops vrouwtje zwelt de geslachtsopening op. Na een dekking treedt een eisprong op en stopt de loopsheid. Als het vrouwtje niet gedekt wordt, blijft zij gedurende de hele paartijd loops (dus tot de herfst). Als een fretje niet gedekt wordt, veroorzaken de hoge vrouwelijke hormoonspiegels een verminderde functie van het beenmerg (beenmergdepressie). Vrouwtjes kunnen daar erg ziek van worden, en als je er niet tijdig bij bent kunnen ze er aan overlijden. Als je dus niet met een vrouwtje wil fokken, moet ze op tijd gesteriliseerd worden.

Dracht
Mocht het vrouwtje drachtig zijn, zal de zwelling van de geslachtsopening afnemen. De draagtijd van een fret is 42 dagen. De bevalling kan enkele uren duren. De meeste fretten hebben geen problemen met de bevalling. Het gemiddelde aantal jongen is 7, maar dit kan erg variëren (van 2 tot 10). Vanaf een week of  4 zullen de jongen zelfstandig proberen te eten. Op een leeftijd van 8 weken kunnen de jonge fretjes naar hun nieuwe baasjes.

Mannetjes

Mannetjes worden geslachtsrijp als ze 4-9 maanden oud zijn. Van december tot juli zijn ze sexueel actief. Als je niet met een fret wilt fokken, kun je hem het beste laten castreren. Dit vermindert de penetrante, karakteristieke geur van een mannetje.

Een mannetje die met meerdere fretten gehouden wordt moet echt gecastreerd worden, anders is hij niet te handhaven. Hij wordt dan heel erg dominant. Castratie kan het beste gebeuren op 6-8 maanden leeftijd.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak