Cardiologie
U bent bij ons aan het juiste adres indien uw hond of kat (mogelijk) een hartprobleem heeft. Binnen onze klinieken is extra kennis aanwezig op het gebied van cardiologie.
Hartproblemen komen zeer regelmatig voor bij onze huisdieren. Heeft uw hond of kat last van hartklachten, een hartruis, verminderd uithoudingsvermogen, of hoesten lees dan zeker even verder.
Het "slechte" nieuws
Er is meestal redelijk veel onderzoek nodig om te komen tot een goede diagnose bij een hartprobleem. We kunnen hartproblemen niet genezen, de dieren blijven altijd patiënt. Dat betekent dat uw huisdier met enige regelmaat gecontroleerd zal moeten worden.
Het goede nieuws
Bij dieren met hartproblemen kunnen we bijna altijd de oorzaak van de klachten vinden. Door te starten met behandelen en de afwijking goed te monitoren kunnen we de levensduur en kwaliteit van leven van dieren met hartproblemen fors verbeteren.
Hoe gaan jullie te werk bij hartproblemen?
Bij het eerste consult nemen wij een uitgebreide anamnese af. We willen graag weten hoe lang de klachten al bestaan, wat er al geprobeerd is, etc. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek van uw huisdier waarbij we natuurlijk extra aandacht besteden aan het hart en de longen. Hoestklachten, benauwdheid etc. kunnen uiteraard ook veroorzaakt worden door longproblemen, dit onderscheid proberen we altijd te maken. Dan nemen we met u het diagnose en/of behandelplan met u door. Bij hartproblemen is het nooit voldoende om alleen op basis van bijvoorbeeld het horen van een hartruis een behandeling in te stellen er is altijd nader onderzoek nodig om de definitieve diagnose te stellen.
Welke diagnostische middelen kunnen worden ingezet bij hartproblemen?
Afhankelijk van de klachten en verschijnselen kunnen wij een of meerdere van de volgende onderzoeken voorstellen:
- ECG (het hartfilmpje)
- Echo
- Röntgenfoto
- Bloedonderzoek
- Bloeddrukmeting
Wat zijn de kansen op succes?
Een diagnose kunnen we bij hartklachten eigenlijk altijd stellen, een goede behandeling instellen kan alleen na het stellen van de juiste diagnose. Soms is een behandeling bij minimale hartafwijkingen ook (nog) niet noodzakelijk, maar wordt er gekozen voor het goed opvolgen van het probleem. We kunnen de kwaliteit en de kwantiteit van het leven bijna altijd toe doen nemen door het geven van medicatie, het probleem genezen lukt (bijna) nooit.
Hoe staan jullie tegenover het geven van medicatie na alleen lichamelijk onderzoek?
Er wordt nog weleens een behandeling ingesteld bij dieren alleen op basis van een hartruis, zonder dat er verder onderzoek is gedaan. Dit kan aanleiding zijn tot het onnodig geven van medicatie of het geven van verkeerde medicatie. Niet alle hartaandoeningen zijn gebaat bij dezelfde medicatie en soms is een behandeling zelfs (nog) helemaal niet nodig.
Wilt u meer weten over de behandeling van hartproblemen? Aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.