Maar ze doet meer dan dat. Suki stinkt ook enorm uit haar bekje. Zelfs zo erg dat we een stap achteruit doen als haar bekje open gaat als we haar intuberen (een buisje in haar luchtpijp zodat ze vrij kan ademen en we haar zuurstof kunnen toedienen tijdens de operatie). De stank komt niet uit naar maag, maar van haar ontstoken tandvlees. Het tandvlees is knalrood en als we het een klein beetje aanraken begint het direct te bloeden! Dit is niet gebruikelijk voor een katje van deze leeftijd en we zien dit eigenlijk alleen maar bij een gingivitis-stomatitis complex.
De oorzaak van deze chronische tandvleesontsteking is niet helemaal duidelijk. Bij jonge dieren is het vaak een afweerreactie van het lichaam op het gevormde tandplaque. Omdat het natuurlijk heel erg veel pijn doet, zijn we direct gestart met een pijnstiller/ ontstekingsremmer. Daarnaast krijgt de eigenaar de opdracht het gebit goed schoon te houden. Dat betekent dagelijks poetsen van alle elementen.
En de eigenaar van Suki neemt dat zeer serieus. Alles op alles werd gezet om het gebit te kunnen behouden. Want als niets zou helpen, was dat de laatste optie. Het trekken van alle elementen. Iedere dag worden alle tanden en kiezen heel zachtjes, maar wel goed gepoetst. En iedere maand komt mevrouw op controle bij onze paraveterinair om het te laten controleren. Na een maand is er goede hoop, het leek beter te gaan. Maar na drie maanden moeten we ons bij de laatste optie neerleggen. Alle behandelingen hebben niet het gewenste effect en de ontstekingen van het tandvlees worden alleen maar meer en meer. Het tandvlees is zelfs zo dik en ontstoken dat de voortandjes bijna niet meer zichtbaar zijn. Gelukkig is er uit bloedonderzoek gebleken dat er geen andere problemen aan de hand zijn.
De afspraak voor het trekken van alle elementen wordt ingepland. En een dag voor Suki’s eerste verjaardag krijgt zij een heel mooi cadeau van haar baasje. Want het lijkt misschien rigoureuze behandeling, veel katten knappen enorm op hiervan. De eerste dagen mag Suki worden verwend met kleine stukjes gekookte kip. Want harde brokjes zullen de hechtingen in het tandvlees kapot maken en plakkerige voeding zal in de wondjes gaan zitten. Gekookte kip is zacht en plakt niet, dus een prima (tijdelijke) oplossing om het tandvlees goed te laten helen.
Drie dagen later komt Suki weer bij ons voor controle. Ze lijkt nergens last van te hebben en het tandvlees is een stuk rustiger. Langzaam mag de eigenaar van Suki weer overstappen op gewone brokjes.
Inmiddels gaat het goed met Suki en hoeven we haar pas over een half jaar weer voor controle te zien. Iets dat wij stiekem jammer vinden, want Suki is echt super leuk!
Reacties (1)
Jeroen
Dit is een medische (kleef)tandpasta op basis van Chlorhexidine. Mijn Cornish Rex had namelijk dezelfde problemen als hier beschreven en ook bij haar sloeg niets aan. Toen kwam ik dit middeltje op een dierensite tegen en ik dacht 'niet geschoten...'. En het bleek een wereld van verschil te maken. (in ons geval iig)
antwoord