DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Spelen met je kat

Geschreven door Liesbeth Puts op donderdag, 29 januari 2015 in categorie Kattengedrag

Tips voor eindeloos speelplezier

Spelen met je kat
Een spelend kitten is vertederend om te zien. Samen spelen is zelfs nog leuker. Voor de gezondheid van je kat is het goed om te blijven spelen, want ‘rust roest’, ook bij katten. Met onderstaande tips weet je je kat vast te motiveren!

Een spelend kitten is vertederend om te zien. Samen spelen is zelfs nog leuker. Voor de gezondheid van je kat is het goed om te blijven spelen, want ‘rust roest’, ook bij katten. Met onderstaande tips weet je je kat vast te motiveren!

Waarom speelt een kat?

Eigenlijk weten we niet precies waarom een kat speelt. Het heeft zeker een rol bij het opgroeien. Al klimmend en springend oefent een kitten zijn coördinatie en zijn vaardigheden als jager. Ook zie je dat kittens tijdens het spel allerlei vechthoudingen oefenen: groot maken, dwars lopen etc..

Als een kitten tussen de 8 en 14 weken oud is, speelt het veel met de nestgenootjes. Zo leert het spelenderwijs dat het niet te hard mag krabben en bijten. Gebeurt dat wel, dan loopt het gebeten kitten weg en wordt het spel beëindigd. Daarom is het zo belangrijk dat een kitten én niet te vroeg uit het nest gehaald wordt (LINK NAAR http://www.dierendokters.com/item/op-eigen-pootjes) én niet alleen ergens geplaatst wordt, want dan mist het een stukje opvoeding.

Spelen met volwassen katten

Ook volwassen katten spelen nog graag. Dat heeft er mee te maken dat een kat een jager is. Zelfs een kat die alleen binnenshuis leeft, moet voor zijn welzijn minimaal één keer per dag achter iets aan kunnen rennen en iets kunnen vangen, om verveling te voorkomen. Kan hij dat niet, dan zoekt hij zijn eigen vertier en gaat bijvoorbeeld achter de deur liggen om je voeten te vangen of naar je handen te springen.

Spelen is niet alleen belangrijk om je kat blij te maken, het draagt bij aan een goede gezondheid. Katten die veel spelen hebben minder kans om dik te worden en dus ook minder kans op bijvoorbeeld diabetes. Blijven bewegen is voor katten net zo belangrijk als voor mensen! Natuurlijk gaat een kat minder bewegen als hij wat ouder wordt, maar er zijn genoeg katten van 14 jaar of ouder die nog graag een spelletje doen.

Speelgoed

Speeltjes voor de kat hoeven niet duur te zijn. Als je iets koopt (of maakt) voor de kat, houd dan in je achterhoofd dat een kat een jager is. Alles waar op ‘gejaagd’ kan worden is leuk voor een kat: hengeltjes, touwtjes, balletjes of propjes papier.

Een jager wil steeds nieuwe prikkels. Laat speeltjes daarom niet eindeloos in de woonkamer liggen. Geef de kat liever twee of drie speeltjes en ruil ze na een paar dagen om voor andere. Wat mij betreft is het laserlampje niet persé een onding. Het hangt namelijk van je kat af. Blijft ze lang zoeken nadat je gestopt bent met spelen, dan is het beter om het lampje niet meer te gebruiken.

In andere gevallen kun je er rustig – af en toe – mee spelen. Eindig het spel door het lampje op een balletje of een snoepje te richten, zodat de kat toch iets gevangen heeft. Laat je kat nooit met je handen spelen, want daarmee lok je krabben en bijten uit. De kat kent dan het verschil tussen spelen en knuffelen niet meer.

Speeltips

Ik zie eigenaren nog wel eens fanatiek heen en weer zwaaien met een stokje of hengeltje. Voor de kat is dat niet leuk, want dat kan ze niet vangen. Wil je op een goede manier met je kat spelen, neem dan een muis in gedachten. Een muis rent weg van de kat, verstopt zich achter een deur of onder een bank. Soms rent ze, soms staat ze verstijfd stil. Als je al deze bewegingen weet op te roepen met je hengeltje of touwtje, dan heb je het ideale spel voor je kat uitgevonden!

Wat vind jouw kat leuk om te doen?

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Reacties (2)

  • RoelErick

    RoelErick

    04 februari 2015 op 16:38 |
    Leuk artikel. Tip: het maakt voor de kat helemaal niks uit of die speelt met een speelgoed muis van een paar euro of met een propje papier van (bijna) gratis.
    Wat ik zelf vaak doe: ik neem een stuk touw, ik ga staan en laat het touw tot net niet op de grond hangen. Als je een knoop aan het uiteinde maakt, kan de kat het touw goed beetgrijpen.
    Ook leuk zijn pingpongballetjes en lege WC-rollen. Volle WC-rollen zijn ook leuk maar geven wel wat troep.

    antwoord

  • charlotte

    charlotte

    10 januari 2016 op 03:46 |
    Onze geholpen asiel kat van 6 jaar speelt nu al 3 dagen met een andere kater in onze tuin. Geen hoge rug, dikke staart of oren naar achteren. Ze dagen elkaar uit. Rennen achter elkaar, maar geen bijten etc. Echt leuk spelen . Kan dit? Onze kat wil alleen in de tuin als de buurman kat ook in onze tuin zit.

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak