DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Gevaren rond de feestdagen

Gevaren rond de feestdagen
De feestdagen; gezelligheid, familie en vrienden op bezoek, het huis in kerstsfeer en natuurlijk lekker eten. Om het ook voor de huisdieren gezellig te houden hebben wij wat tips op een rij gezet. Al die veranderingen in huis brengen namelijk ook wat gevaren met zich mee.

Chocolade

Chocolade

Heerlijk al die chocolade letters, maar wist u dat chocola giftig is voor uw hond en kat? Het bevat de stof theobromine die ernstige maagdarmklachten en in een ernstig geval zelfs dodelijke hartklachten kan veroorzaken.

Er kan sprake zijn van vergiftiging zijn bij opname van:

  • Pure chocolade: meer dan 15 gram per kg hond / kat
  • Melk chocolade: meer dan 30 gram per kg hond / kat
  • Witte chocolade: niet goed bekend maar vanwege het cacao gehalte waarschijnlijk meer dan 100 gram per kg hond / kat.

NB:Ter vergelijking: een reepje Merci chocolade weegt 12.5 gram!

De verschijnselen bij chocoladevergiftiging zijn rusteloosheid, speekselen (misselijkheid), trillen, braken, diarree, veel plassen. Als er chocolade is opgegeten of bestaat daar twijfel over, bel dan uw DierenDokters. Wij kunnen de hond laten braken door het geven van een injectie. Het advies om een hond te laten braken door een schep zout in de bek te geven is verouderd en kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Kerstroos en kerstster

Kerstroos en kerstster

Wie kent hem niet, de sfeervolle kerstster (Euphorbia pulcherrima) met rode bloemen die in veel huiskamers verschijnt rond de Kerst. Helaas is deze plant gevaarlijk voor uw huisdier. Het sap in de bladeren en stengel is zeer irriterend voor de huid en de ogen. Ook de zaden zijn giftig. Als er sap in de ogen komt is er kans op blindheid. Spoel de huid en de ogen overvloedig met water.

De kerstroos (Helleborus Niger) is een plant met een witte bloem. Ook deze is giftig. Alle plantendelen kunnen ernstige hartproblemen geven, soms met sterfte als gevolg. Waarschuw dus direct uw dierenarts als uw hond of kat van de kerstroos heeft gegeten.

Kerstversiering

Kerstversiering

Slingers, dennetakken, kerstlintjes, scherpe hangertjes, ballen, etc... . Zeer interessante speeltjes, maar oh zo gevaarlijk als ze per ongeluk opgegeten worden. Er kunnen beschadigingen optreden in de keel, slokdarm, maag of darmen. Als het voorwerp vast komt te zitten kan uw hond of kat erg ziek worden.

Braken, diarree, niet eten, sloomheid zijn symptomen die u kunt zien. Indien u ziet dat uw hond of kat een kerstversiering naar binnen krijgt neem direct contact op met uw DierenDokters, deze kan aangeven wat verstandig is om te doen.

Hang de versiering zo veel mogelijk uit het bereik van uw huisdier (hoog in de boom), dan is de kans een stuk kleiner dat zulke dingen gebeuren.

Gourmetten en tafelgrill - anti aanbak laag dampen

Gourmetten en tafelgrill - anti aanbak laag dampen

Gourmetstellen en tafelgrills bevatten vaak een teflon anti-aanbaklaag. Bij verhitting komen teflondampen vrij die gevaarlijk kunnen zijn voor vogels. Het veroorzaakt acute benauwdheid en kan zelfs tot acute sterfte leiden. Afzuiging boven een fornuis is in de regel voldoende om dit te voorkomen, maar bij gebruik in de huiskamer is deze afzuiging afwezig.

Het beste plaatst u de kooi tijdelijk in een andere ruimte. Neem direct contact op met uw dierenarts wanneer uw vogel(s) benauwdheid vertonen. Opname in een zuurstofkooi kan dan levensreddend zijn.

Kerstverlichting

Kerstverlichting

De kerstverlichting kan een leuk speeltje zijn om op te gaan knagen. Haal direct de stekker uit het stopcontact als dit gebeurt. Als het dier een elektrische schok krijgt moet u hem niet aanraken voordat u de stekker uit het stopcontact heeft gehaald, anders kunt u zelf ook een stroomstoot krijgen.

Zeker ook wanneer uw konijn(en) los lopen in huis is het verstandig om de bedrading goed weg te bergen of bijvoorbeeld extra te beschermen.

Vuurwerk

Vuurwerk

Natuurlijk is het leuk om vuurwerk af te steken, maar houd uw dieren in ieder gevalbinnen! Weggooien van vuurwerk kan voor uw hond op een spelletje lijken...... en achter het rotje aanhollen om te apporteren!

Het is sowieso verstandig om uw huisdieren rondom oud en nieuw zoveel mogelijk alleen onder controle buiten te laten. Helaas hebben sommige mensen in Nederland ze niet allemaal op een rij en vinden het leuk om dieren te laten schrikken door vuurwerk naar ze toe te gooien...

Nog een tip; ruim alle vuurwerkrotzooi zo snel mogelijk weer op. Zeker bij nat weer kan vuurwerkafval lelijke vlekken geven als het door uw huisdieren naar binnen gelopen wordt.

Meer over vuurwerkangst

No video selected.

Gerelateerde artikelen

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak