DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Eten en drinken bij de kat

Geschreven door Liesbeth Puts op donderdag, 02 april 2015 in categorie Kattengedrag

Tips voor natuurlijk eet- en drinkgedrag

Eten en drinken bij de kat
Eten en drinken als onderwerp in een blog over kattengedrag? Ja zeker! Want wist je bijvoorbeeld dat katten het helemaal niet fijn vinden om naast elkaar te moeten eten?

Vooraf: uiteraard is het een zaak tussen jou en je dierenarts wat je je kat te eten geeft, daar bemoei ik me niet mee. Maar de manier waarop je je kat voert, kan wel degelijk invloed hebben op zijn of haar welzijn.

Drinken is van levensbelang

Katten zijn van oorsprong woestijndieren die niet makkelijk drinken. Vooral bij katten die uitsluitend droogvoer krijgen en bij katten met blaasproblemen is drinken van levensbelang.

Veel katten drinken graag uit de kraan of uit een bakje buiten. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ze stromend water lekkerder vinden. In het grootste deel van de huishoudens staan namelijk de voerbak en drinkbak direct naast elkaar.

Voor de kat is dat onnatuurlijk, die is gewend om een andere plek op te zoeken als ze wil drinken. De makkelijkste en goedkoopste manier om je kat meer te laten drinken is daarom:

  • voerbak en drinkbak minimaal twee meter uit elkaar zetten. En natuurlijk niet naast de kattenbak!
  • Doe het water in een grote platte bak zodat de kat zijn snorharen niet stoot.Eventueel kun je een grote hondenbak neerzetten.

Een drinkfontein is leuk voor de kat, maar meestal niet noodzakelijk als je bovenstaande tips toepast.

Eten: kleine maaltijden

De kat is van nature een muizenjager, hij eet dus meerdere keren per dag kleine beetjes. Eén of twee keer per dag eten  gaat tegen zijn natuur in. Heeft je kat daar geen problemen mee, prima.

Heb je echter een kat die zijn twee maaltijden naar binnen schrokt of is je kat te dik, kies er dan voor om het eten in een voerpuzzel te doen. Als je de voerpuzzel nog niet kent, zoek dan eens op internet. Ze zijn er in alle soorten en maten, je kunt ze ook zelf maken. Het idee achter de voerpuzzel is dat de kat langer over zijn maaltijd doet en eerder verzadigd is.

Voor de voerbak geldt dat hij niet naast de waterbak en uiteraard niet naast de kattenbak mag staan. Wij hebben de eettafel toch ook niet op het toilet staan?

Een grote platte bak is fijn voor de kat, weer vanwege het stoten van de gevoelige snorharen.

Eten en stress

De kat is een solitaire jager en dus ook een solitaire eter. Daarom eten ze niet graag naast elkaar. Wij vinden dat gezellig en zetten de voerbakken zó dicht bij elkaar dat de katten bijna tegen elkaar moeten staan. Ooit zelf in een vliegtuig gegeten?

Let eens op de lichaamshouding van je katten tijdens het eten: blijven er katten staan of lopen ze snel weg na het eten, dan is er stress. Een ontspannen kat zit met de buik op de grond, de staart gestrekt naar achteren.

Doe je katten een plezier en zet de voerbakken een flink eind uit elkaar. Nog beter is het om de bakken door het hele huis te verdelen.

Verschillende diëten

Het komt steeds vaker voor dat katten in één huishouden verschillende diëten krijgen. In dat geval moet je er eigenlijk steeds bij blijven als je je katten voert.

Een andere optie is om te kiezen voor een voerbak op chip (of als je kat niet is gechipt, met een halsbandtag). Deze bak gaat pas open als de kat met de juiste chip er boven staat en sluit automatisch als de kat weer wegloopt.

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Reacties (3)

  • Denise van Lent

    Denise van Lent

    22 april 2015 op 14:34 |
    Leuk artikel! Ik wist niet dat de dierendokters ook een blog hadden. Tip van mij: de voerpuzzels vallen onder voedselverrijking, er bestaat ook zoiets als waterverrijking. Ook dat kan katten stimuleren om te drinken.

    antwoord

  • Sandra Faes

    Sandra Faes

    26 februari 2016 op 07:48 |
    Ik heb een vraag over het drinken. Toen wij onze kat pas hadden ging hij bij het drinken tegelijkertijd miauwen. Wat overigens best grappig klonk. Nu doet hij dat niet meer. Maar nu gaat hij steeds voor het drinken tegen het bakje aan slaan waardoor al het water er uitvalt. Soms duwt hij er zo hard tegen dat het bakje ergens anders terechtkomt. Het maakt niet uit waar ik het bakje water wegzet en ik heb ook al andere bakjes gebruikt. Hij blijft dit doen. Ik vraag me af waarom. En wat kan ik er tegen doen?

    Groet, Sandra

    antwoord

  • Rine

    Rine

    31 oktober 2017 op 07:43 |
    hallo,
    kan ik mijn kat op 2 verschillende plaatsen leren eten? een voerbak in het tuinhuis, waar ze altijd binnenkan (voor als we niet thuis zijn) en eentje binnen in de keuken? mvg Rine

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak