Tandsteen bij uw hond of kat? Doe de check!
Hoe checkt u het gebit?
- Benader de hond of kat kalm en in een rustige omgeving
- Wanneer u rechts naast de zittende hond of kat zitten en legt u uw rechterhand op de zijkant van de kop en ondersteunt met de linkerhand de onderkant van bek.
- Til met de duim van de rechterhand de lip op, kijk daarbij ook naar de achterste kiezen.
- Denk altijd eerst aan uw eigen veiligheid! Wanneer uw hond of kat het niet wilt toelaten checken wij graag het gebit voor u.
Wat treft u aan en wat is het bijbehorende advies?
Onderstaand treft u een aantal stadia aan waarin u het gebit van uw hond of kat kunt aantreffen. De plaatjes zijn van honden, voor katten is het beeld vergelijkbaar.
Wat zijn de gevolgen van een onverzorgd gebit?
Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot(!) waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen.
Professionele gebitsreiniging:
Als uw huisdier tandsteen heeft is dit het beste te verhelpen dmv een professionele gebitsreiniging met speciaal daarvoor bedoelde apparatuur. Daarvoor moet uw huisdier onder sedatie. Voordeel is dat we zo het hele gebit goed kunnen inspecteren en echt alle tandsteen weg kunnen halen. Botjes en kauwstaafjes werken absoluut niet om tandsteen goed genoeg te verwijderen. Ze kunnen wel helpen een schoon gebit ook schoon te houden.
Wat kan ik zelf doen om tandsteen te voorkomen?
Na een gebitsreiniging of indien uw huisdier al een schoon gebit heeft is het natuurlijk zaak om het gebit gezond te houden. Hiervoor hebben we de volgende mogelijkheden:
- 2-3x per week poetsen met speciale tandenborstels en tandpasta. Ook bij katten is het gemakkelijker dan u misschien denkt. Wij leggen u graag uit hoe u dit het beste doet.
- Speciale dieetvoeders zoals Hill's T/D waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.
- Met kauwspeeltjes als de Kong Dental onderhoudt uw hond zelf spelenderwijs het gebit.
- Enzymatische kauwstrips (alleen hond) die de vorming van tandplak tegen gaan.
- Voedingssupplementen die u kunt toevoegen aan het drinkwater of de voeding.
Welke methode voor uw huisdier het beste is, is afhankelijk van uw huisdier en van de tijd die u wilt besteden. Het is natuurlijk ook mogelijk het gebit te laten reinigen wanneer er weer tandsteen is gevormd.